Alergeny v potravinách

03.09.2018 13:31

Alergeny jsou přirozeně se vyskytující látky bílkovinné povahy způsobující u přecitlivělých jedinců nepřiměřenou reakci imunitního systému.

V podstatě se jedná o poruchy imunity, kdy normálně neškodné látky fungují negativně jako alergeny- a jsou napadány imunologickou obranou organismu.

 

Informace o označování alergenů ve školní jídelně při ZŠ a MŠ Hřivínův Újezd.

Označování alergenů je oficiálně stanoveno na 13.12. 2014 v souladu s potravinovým právem.

Odvolání na legislativu:

EU-2000/13 do 13.12.2014 a pak nahrazena 1169/2011 EU článek 21

ČR- Vyhláška 113/2005 Sb. O způsobu označování potravin a tabákových výrobků.

 

Značení alergenů v jídelním lístku:

Od 1. 5. 2018 jsou informace o výskytu konkrétních alergenů obsažených v pokrmech k dispozici na vyžádání u vedoucí ŠJ.

 

Seznam potravinových alergenů, které podléhají legislativnímu označování dle směrnice 1169/11 EU

----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

1.  Obiloviny obsahující lepek a výrobky z nich

2.  Korýši a výrobky z nich

3.  Vejce a výrobky z nich

4.  Ryby a výrobky z nich

5.  Podzemnice olejná /arašídy/ a výrobky z ní 

6.  Sójové boby a výrobky z nich

7.  Mléko a výrobky z něj

8.  Skořápkové plody a výrobky z nich - všechny druhy ořechů a mandle

9.  Celer a výrobky z něj

10. Hořčice a výrobky z ní

11. Sezamová semena /sezam/ a výrobky nich

12. Oxid siřičitý a siřičitany v koncentracích vyšších než 10mg,ml/kg, l, vyjádřeno SO2

13. Vlčí bob / lupina/ a výrobky z něj

14. Měkkýši a výrobky z nich

 

 

Ludmila Pospíšilová                                     Mgr. Miroslava Štěpaníková

vedoucí šk. jídelny                                        ředitelka školy